Pályázatok – KKV Start Innováció

KKV START INNOVÁCIÓ

Kedvezményezett neve: Hesse Trade Kft.
Felhívás címe: KKV START INNOVÁCIÓ
Felhívás kódszáma: 2020.1.1.1-KKV-START

Projektazonosító: 2020.1.1.1-KKV-START-2020-00329

A projekt tárgyának tartalmi összefoglalója:

Szerződött támogatás összege: 19.996.370.-Ft vissza nem térítendő támogatás

Szerződött támogatás mértéke: 60%

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.01.01.-2021.12.31.

A projekt tárgya a nyomdaipar számára gyártott hívásmentes nyomólemez értékesítésének felfuttatása, speciális kimosó vegyszerek használatának kikísérletezésével, és piacra történő  bevezetésével.

Célunk az ártalmas nyomdaipari vegyszerek felhasználásának csökkentése, vegyszermentes technológia elterjedésének elősegítése a pályázat segítségével.

A hívásmentes lemezek ugyan jó megoldásokat nyújtanak arra, hogy kivezessük a hívást és a vegyszerek felhasználását, ugyanakkor használatuk kompromisszumokkal valósítható meg.

A probléma abból fakad, hogy a lemezek levilágítását követően a nyomólemez alkalmas ugyan a nyomtatásra, de nyomdagépek kezelője nem látja a nyomólemezen a képek teljes rajzolatát, így nem tudja ellenőrizni a nyomat tartalmát a lemezen a nyomdagépbe történő behelyezést megelőzően. Bár a piac sok szereplője nyitott a környezetbarátabb hívásmentes nyomólemez irányába, ez a technológiai probléma hátráltatja a terjedését a megoldásnak.

Jellemzően vannak olyan lemezek,

  • amelyek hívással készülnek itt sok a vegyszer és a víz használata,
  • amelyeknél csak kimosás van, itt sok a kimosó folyadék használata,
  • és van az a nyomólemez, amelyik felhasználása nem igényel vegyszeres kezelést.

A mi feladatunk, hogy a teljesen vegyszermentes nyomólemez használatához találjunk olyan megoldást, amikor alkalomszerűen ki lehet mosni (ha a szükség úgy kívánja) de a hétköznapi termelés során ezt ne kelljen megtenni. Így jelentősen tudjuk növelni a teljesen környezetbarát nyomólemez használatát, és ki is küszöböljük a vizualitási problémákat. Ennek a kiküszöböléséhez végzünk teszteket vegyszermentes nyomólemezzel a raktárunkban felállított nyomdaipari berendezéseken, illetve nyomdáknál. Így a saját zárt rendszerünkben meg tudjuk találni a megfelelő technológiát, melyet a nyomdák mieinktől eltérő rendszerein tesztelünk le. Reményeink szerint a tesztpartnereink a technológia vevőivé is vállnak.

Végső célunk, hogy a vegyszermentes technológia népszerűsége nőjön a hazai piacon is, és így a nyomdaipar egy jelentősen szennyező részét ki tudjuk váltani.